Έχετε μόλις γυρίσει στο σπίτι σας με το πανέμορφο και υγιέστατο μωράκι σας, που τόσους μήνες λαχταρούσατε να κρατήσετε στην αγκαλιά σας. Είστε το επίκεντρο της προσοχής όλων, έχετε τη φροντίδα των δικών σας ανθρώπων, κι όμως, αντί να πετάτε στα σύννεφα, όπως ονειρευόσασταν, αισθάνεστε θλίψη, σαν να περνάτε τη χειρότερη περίοδο της ζωής σας. Τι σας συμβαίνει; Το πιθανότερο είναι να βιώνετε κι εσείς την επιλόχειο κατάθλιψη, που σας γεμίζει αρνητικά συναισθήματα και, κυρίως, σας φορτίζει με αγωνία κι άγχος για το αν θα καταφέρετε να αντεπεξέλθετε στο νέο σας ρόλο.


Η επιλόχειος κατάθλιψη παρουσιάζεται περίπου στη 1 από τις 10 νέες μαμάδες κι εμφανίζεται συνήθως την τρίτη ή την τέταρτη ημέρα μετά τον τοκετό, χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα να κάνει την εμφάνισή της ακόμη κι έξι μήνες μετά τη γέννηση του μωρού. Πώς θα καταλάβετε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει και σ’ εσάς; Θα έχετε συνεχώς άσχημη διάθεση, θα νιώθετε έντονη θλίψη, δεν θα σας ικανοποιεί τίποτα, θα χάσετε το ενδιαφέρον σας για τα πάντα. Υπάρχουν μαμάδες που εμφανίζουν έλλειψη ενδιαφέροντος ακόμη και για το ίδιο τους το μωρό, που σε ακραίες εκδηλώσεις φθάνει μέχρι και το βαθμό της επιθετικότητας προς αυτό. Επιπλέον, οι γυναίκες που πάσχουν από επιλόχειο κατάθλιψη είναι χωρίς προφανή λόγο ευσυγκίνητες, κλαίνε συνεχώς, έχουν μόνιμο άγχος και κόπωση, έντονη μείωση ή αύξηση του βάρους τους και, το σοβαρότερο, αναπτύσσουν εμμονικές αντιδράσεις και συμπεριφορές.

Ορισμένες από τις σημαντικότερες αιτίες που προκαλούν την επιλόχειο κατάθλιψη είναι, μεταξύ άλλων, και οι εξής:

  • Ορμονολογικές διαταραχές
  • Υπερκόπωση κι έλλειψη ύπνου
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Αναμνησιακή φόρτιση
  • Συζυγικά ή άλλα οικογενειακά προβλήματα
  • Απουσία του πατέρα του παιδιού

Αδιαμφισβήτητα, η αντιμετώπιση της επιλοχείου κατάθλιψης πρέπει να γίνεται άμεσα, από την πρώτη κιόλας υποψία, και μάλιστα με την επιστημονική καθοδήγηση ειδικού γιατρού. Η θεραπεία της ποικίλει, ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού, και σε αρκετές περιπτώσεις πρέπει να συνοδεύεται κι από φαρμακολογική παρέμβαση (αντικαταθλιπτικά χάπια). Όμως, η καλύτερη θεραπεία για τη νέα μαμά που πάσχει είναι το οικογενειακό της περιβάλλον, και ειδικά ο σύντροφός της. Πρέπει όλοι να οπλιστούν με υπομονή και να δείξουν κατανόηση για τις αντιδράσεις της πάσχουσας, όσο έντονες κι αν είναι. Επιπλέον, πρέπει να εκδηλώνουν συνεχώς στη νέα μαμά το ενδιαφέρον τους για εκείνη, ώστε να νιώθει σημαντική κι όχι παραγκωνισμένη. Πρέπει με κάθε τρόπο να της «αφαιρούν» όσο περισσότερο από το άγχος της είναι εφικτό, συμμετέχοντας στη φροντίδα του σπιτιού, αλλά και του ίδιου του νεογέννητου. Με λίγη υπομονή κι απεριόριστη αγάπη η νέα μητέρα που υποφέρει από την επιλόχειο κατάθλιψη θα σταθεί σύντομα στα πόδια της, θα ξαναβρεί τον παλιό της εαυτό και το χαμόγελο θα επιστρέψει στην οικογένεια, ώστε όλοι μαζί να χαρούν τον ερχομό του νεογέννητου μωρού.